Het Domein van de Zeeridder
Het Domein van de Zeeridder is de thuisbasis van het mythische wezen met zijn wonderlijke gestalte. Hoeder van verhalen, nieuw en oud, land en zee, zoet en zout.
De eerste gast in het Domein van de Zeeridder is fietsenmaker Ruud Guldemond (1988). Geboren in Geldrop, verhuisd naar Calfven, gestudeerd in Eindhoven, gewoond in Bergen op Zoom en nu een plek gevonden in Gorinchem, recht tegenover Slot Loevestein.
Samen met zijn vriendin Hester en zoontje Wytse woont hij daar in een klein huisje van 30 m2. Aan het woord is fietsenmaker Ruud Guldemond (1988):
“Mijn filosofie van klein wonen wil ik graag met mijn oud-stadgenoten delen. We waren op fietsvakantie, met een klein tentje, weinig spullen, dichtbij de natuur. Wat zou het heerlijk zijn om deze manier van leven in onze woonsituatie terug te brengen, mijmerden we. Het was 2017, het jaar waarin ook de Tiny House Movement vanuit de Verenigde Staten overgewaaid kwam. Zouden we in staat zijn om een eigen huis te bouwen? We besloten de uitdaging aan te gaan, autocratisch, zelf de honderden keuzes maken die daarbij horen. Het enige dat vaststond waren de afmetingen van de trailer en de maximale hoogte voor vervoer over de weg.
We wonen in een klein, zelfgebouwd, verplaatsbaar houten huisje van 30 m2. Daarmee is eigenlijk mijn hele filosofie verwoord: klein, onafhankelijk, ecologisch kunnen leven. Niet zozeer met minder spullen; ik hecht heel veel waarde aan materie, kan er moeilijk afscheid van nemen. Mensen zien vaak niet in dat spullen waardevolle grondstoffen bevatten. In plaats van alles klakkeloos weg te werpen zie ik het als een opdracht om mijn bezit te koesteren, me erover te ontfermen. De loods waarin ik mijn fietsen bouw is dan ook eigenlijk mijn tweede woonkamer. Misschien moet je het zien als de wens die ik als kind al had: wonen in een klein boerderijtje met een grote schuur.
Onze huidige kleine woning was een mooi experiment: kijken of we van nul af aan een eigen huis konden ontwerpen en bouwen. Doordat het huis klein is, was de realisatie behapbaar in tijd, overzicht en kosten. En daardoor kun je je ook veel meer op kwaliteit focussen: de keuze van het hout, schapenwol als isolatie. En dan is daar het moment waarop je voor het eerst in bed ligt in je eigen gebouwde huis. Je kijkt naar het plafond en realiseert je dat je al die schroeven er zelf in hebt gedraaid. Een gouden moment.”