Van hof naar museum
De verschillende functies van het gebouw.
Het Markiezenhof is meer dan een museum! Lees wat er in en rond het gebouw te doen is.
Het Markiezenhof is een museum dat niet alleen de geschiedenis van de stad en de regio laat zien, maar ook een grote, permanente tentoonstelling heeft over het verleden van jaarmarkten en kermissen. Tot 1 januari 2017 was de studiezaal van het West-Brabants Archief nog in het gebouw gevestigd.
Het Markiezenhof biedt meer dan alleen een museumervaring: er worden regelmatig (theater- of dans)voorstellingen gehouden, en de Hofzaal is een locatie voor activiteiten, lezingen, concerten en zelfs bruiloften. Verschillende ruimten in het complex zijn geschikt voor zakelijke evenementen zoals symposia, presentaties, vergaderingen en diners.
Naast de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Bergen op Zoom en omgeving en wisselende exposities rond dit thema, zijn er regelmatig korte tentoonstellingen van kunstenaars die hun werk in het Markiezenhof tonen, waaronder fotografie, moderne schilderkunst, grafiek en andere kunstvormen.
Hoewel het Markiezenhof het oudste stadspaleis van Nederland is, is het door deze verscheidenheid aan evenementen en de combinatie van verleden, heden en toekomst een levendige plek in het hart van Bergen op Zoom.
Ontsnap aan de drukte van het centrum en geniet in alle rust van een kopje koffie, thee en vers gebak in het Museumcafé.
De Beeldentuin bevindt zich achter de bibliotheek van Bergen op Zoom en is te bereiken via de entree naast het West-Brabants Archief (Koetshuis). De toegang is gratis, dus neem gerust een wandeling door deze verborgen parel en geniet van de rust midden in het centrum.
Maak kennis met de standbeelden van Anthonis (Antoon) Keldermans en zijn jonge zoon Rombout II. Anthonis, een Vlaamse architect, was de ontwerper en bouwer van onder andere het Markiezenhof in 1485, de Sint Gertrudiskerk in 1489 en het Kasteel van Borgvliet rond 1504. Hij werd eerder aangesteld als hoofdbouwmeester van het Markiezaat Bergen op Zoom. Samen met zijn zoon Rombout II werkte hij aan het Markiezenhof.
Wanneer je naar het beeld kijkt, zie je de jonge leerling Rombout II voor zijn vader staan met hamer en beitel. Dit herinnert aan de bouwkundige erfenis die de familie Keldermans heeft achtergelaten in Bergen op Zoom. Rombout II bewees zijn vaardigheden door het ontwerp van het kasteel van Wouw en de verbouwing van de kerk in het dorp tot het formaat zoals het vandaag de dag nog is. Uiteindelijk werd hij zelfs de persoonlijke architect van keizer Karel V.