Heren en Markiezen
Het Markiezenhof is onlosmakelijk verbonden met de rijke geschiedenis van de Heren en Markiezen van Bergen op Zoom.
De verschillende functies van het gebouw.
Het Markiezenhof is ontstaan aan het einde van de Middeleeuwen, na verschillende renovaties en uitbreidingen van het middeleeuwse hof van de heren van Bergen op Zoom. Jan van Glymes II en III, vader en zoon en beiden heren van Bergen op Zoom, gaven hiervoor de opdracht. Het geslacht Van Glymes genoot in de late vijftiende eeuw aanzien, wat terug te zien is in het paleisachtige karakter van het Markiezenhof.
Gedurende de eeuwen heeft het complex verschillende functies gehad. Vanaf 1485 tot 1727 fungeerde het Markiezenhof als adellijk woonpaleis van de heren en later markiezen van Bergen op Zoom. Zij verbleven voor kortere of langere tijd in hun eigen stadspaleis. Vanaf 1485 was het Markiezenhof ook het administratieve centrum van het Land van Bergen op Zoom (later Markiezaat), zelfs tot 1795. Tussen 1795 en 1819 diende het gebouw als militair hospitaal en vervolgens tot 1957 als kazerne.
Na het besluit in 1968 om het gebouw open te stellen voor het publiek door er een museum van te maken (sommige zalen waren al gereed), onderging het een ingrijpende renovatie. Het gebouw had geleden onder de vele jaren dat het als kazerne diende.
De renovatie, afgerond in 1987, herstelde het stadspaleis in zijn voormalige grandeur en werd het Markiezenhofcomplex groots geopend, waarin naast een gemeentemuseum ook een bibliotheek en restaurant werden gevestigd. In 2009 werden de zalen van het stad- en regiomuseum opnieuw vormgegeven. Een jaar eerder waren de achttiende-eeuwse stijlkamers al volledig gerestaureerd.
Lees de volledige geschiedenis over het Markiezenhof snel, toegankelijk en makkelijk in deze PDF (klik hier).