Roofvogelshow!
In de maanden juli & augustus zijn er weer spectaculaire roofvogelshows in het Markiezenhof!
In de maanden juli & augustus kun je bij ons kraanvogels vouwen! Help ons de 1000 te halen!
In onze educatieruimte kun je tijdens openingstijden kraanvogels vouwen!
De legende van de kraanvogel is een bekend en ontroerend verhaal in de Japanse folklore over een arme man en een mysterieuze kraanvogel.
Lang geleden in Japan vond een arme man een gewonde kraanvogel. Hij verzorgde de vogel, die na verloop van tijd weer kon vliegen. Kort daarna verdween de kraanvogel.
Enkele weken later ontdekte de man een prachtige stof voor zijn deur. Hij verkocht de stof voor veel geld en kon zo zijn leven verbeteren. Regelmatig vond hij nieuwe stof, wat hem steeds rijker maakte.
Nieuwsgierig naar de bron van de stof, ontdekte de man op een dag dat zijn vrouw de kraanvogel was die de stof had geweven. De vrouw legde uit dat ze de kraanvogel was en alleen had kunnen weven omdat hij haar geheim had gerespecteerd. Door zijn nieuwsgierigheid had hij haar ware aard onthuld. De vrouw moest vertrekken, maar liet de man met de les dat ware liefde en respect belangrijker zijn dan rijkdom.
In de Japanse folklore en cultuur is de legende van Senbazuru (de duizend kraanvogels) een krachtig symbool van hoop en vrede. Volgens de legende kan iemand die duizend papieren kraanvogels vouwt, een wens doen die uitkomt. Deze traditie heeft zijn oorsprong in een oude Japanse mythe en werd bekend door het aangrijpende verhaal van Sadako Sasaki.
Sadako Sasaki was een jong meisje dat in 1945 de atoombom op Hiroshima overleefde. Jaren later, op 11-jarige leeftijd, werd ze ziek door de straling van de bom en kreeg ze leukemie. Tijdens haar ziekte leerde Sadako over de legende van de duizend kraanvogels en begon ze met het vouwen van papieren kraanvogels in de hoop op genezing.
Sadako vouwde met veel toewijding en passie, waarbij ze niet alleen haar eigen genezing wenste, maar ook de wereld om haar heen een plek van vrede en geluk. Hoewel ze haar doel van duizend kraanvogels niet voltooide, inspireerde haar moed en haar verhaal veel mensen. Na haar dood in 1955 werden haar papieren kraanvogels een internationaal symbool van vrede en een oproep tot het beëindigen van oorlog en geweld.
In het Hiroshima Peace Memorial Park staat een monument voor Sadako en andere slachtoffers van de atoombom, versierd met duizenden papieren kraanvogels die door mensen van over de hele wereld zijn gestuurd. Dit monument herinnert aan Sadako's verlangen naar wereldwijde vrede en de blijvende hoop die haar verhaal met zich meebrengt.
Het verhaal van Senbazuru en Sadako Sasaki benadrukt de kracht van hoop en de universele wens naar vrede, en het blijft een krachtige boodschap in de strijd tegen oorlog en onrecht.